piscina hotelului Melia

piscina hotelului Melia

sâmbătă, 13 iulie 2013

Drumul spre Grecia, cu masina personala (I)

Astazi o sa ma ocup de drumul spre insula Corfu.
Desi anul acesta, de Paste, am fost deja a treia oara cu masina in Corfu, inca mai simteam, in ziua plecarii, acea emotie de copil care porneste intr-o aventura. Mi-am luat cu mine indicatiile de pe Google Maps, deoarece Marcelino al nostru (adica gps-ul botezat din fabrica Marcel) nu prea are saracul hartile actualizate si ne cam scoate pe aratura cateodata.
In celelate dati am folosit hartile de pe Viamichelin, care sunt ok, dar trebuie sa fii foarte atent, pentru ca pe noi ne-a dus de fiecare data  prin Salonic, in loc sa ocoleasca orasul, lucru care ne-a cam dat de furca, pentru ca Salonicul este destul de incalcit si ne-a luat ceva pana am iesit la liman. Noi am trecut granita cu Bulgaria pe podul de la Giurgiu-Ruse, apoi am trecut prin Sofia si granita la Kulata cu Grecia.
Acum, in functie de zona in care locuiti in Romania, drumul difera un pic, in sensul ca puteti merge si pe la sarbi, dar eu va recomand traseul  Ruse-Sofia-Kulata, in primul rand pentru starea drumului.
Drumurile prin tara le cam stiti, centura Bucurestilor este praf si foarte aglomerata, (in cazul in care nu este duminica sau noapte, situatie in care ar fi bine sa traversati capitala, pentru ca e liber), in schimb drumul de la Bucuresti la Giurgiu e chiar ok, cu doua benzi pe sens. Vama la Giurgiu este de obicei libera, am prins o singura data foarte aglomerat, am pierdut cca o ora pe pod, din cauza celor care nu respectau ordinea.
Drumul Ruse-Sofia este un fel DN (E79) cu o singura banda pe sens, dar e intr-o stare buna, iar noaptea e destul de liber si nu sunt radare (eu ultima oara am parcurs noaptea cei 330 de km Ruse-Sofia, in trei ore; daca ma prindea pe radar, imi lua permisul si mie si familiei mele si urmasilor mei pe 20 de ani).
Inainte de Sofia aveti autostrada pe cca 50 de km, apoi trebuie sa intrati prin oras (nu va sfatuiesc sa alegeti ocolitoarea Sofiei, deoarece este ingrozitor de rupta si veti face in plus cca 30 de km, timp in care mergeti cu maxim 40 km la ora). Dupa ce scapati de Sofia (foarte repede, mai ales daca e noapte) intrati pe autostrada spre Kulata, care se termina brusc dupa cca 60 de km si se continua cu E79; ei bine de data asta drumul este un pic mai greu, datorita serpentinelor mai dese, dar totusi starea asfaltului este buna.
Dupa ce intrati in Grecia (de fiecare data foarte repede prin vama, fara probleme) veti merge tot pe E79 pana intrati pe autostrada spre Salonic, care e in constructie, fiind data in folosinta pe cca 60-70 km.
Mare grija, inainte de Salonic, ca sa nu intrati din greseala in oras, trebuie sa tineti autostrada spre Atena, apoi cand vedeti semnul spre Kozani-Veroia (sau Veria) urmati acea iesire.
Ei bine, dupa ce treceti de Salonic, autostrada pana la Igoumenitsa (de unde luati ferry spre Corfu) este o splendoare, greu de descris in cuvinte.
Costurile de transport au fost cam asa:
   - masina pe gaz (consum de 9 la suta), gaz bulgaria 1.20 leva (adica aprox. 2.76 lei, deci mai ieftin ca la noi), benzina bulgaria 2.30-2.50 leva (cam 5.30-5.75 lei, deci mai ieftin ca la noi), motorina nu am fost atenta. Va sfatuiesc sa va cumparati leva din Romania, ca sa nu fiti fraieriti la curs, sau sa platiti cu cardul, dar nu peste tot gasiti acces cu cardul.
   - apoi: gaz greci 0.85 euro, benzina greci: 1.8-1.9 euro (foarte scump, nu am alimentat decat o data, la intoarcere; am alimentat cat de mult am putut la bulgari).
   Pe insula nu se gaseste gaz, asa ca am mers pe benzina, iar pe continent, foarte putine benzinarii au si gpl sau autogas, cum se spune la ei.
   Deci combustibil dus-intors: 160 euro.
   Apoi: taxa ferry dus o masina+doua persoane 60 euro (10 euro de persoana + 40 euro masina). Foarte scump, de obicei se negociaza, dar cand mergi cu ferry de 1 Mai, nu ai nici o sansa. La intors am negociat la 30 euro. Sfatul meu: daca nu va preseaza timpul, incercati sa negociati, deoarece sunt mai multe companii, care pleaca la ore diferite.
   -total ferry dus-intors: 90 euro
   -taxa autostrada greci: 7.2 euro la dus, 9.6 euro la intors.
  - vigneta bulgari: 10 leva, 7 zile
   -taxa pod la nesimtitii de romani: 6 euro, la intoarcere la bulgari: 4 leva, adica 2 euro (de parca nu e acelasi pod).
Mentiune:  pentru cine merge in zona de sud a insulei este mult mai ieftin sa luati ferry spre Lefkimi, in loc de Kerkiyra.
Durata totala traseu Brasov-Corfu, cu tot cu opriri, cca 18 ore.
Daca aveti copii mici, ar fi bine sa luati cazare la un hotel, o noapte; gasiti pe Booking cu 15-30 de euro camera.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu